Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016


run races
Xiropotamos trail

 Αυτή την Κυριακή 25.09.2016 στον Ξηροπόταμο Δράμας θα πραγματοποιηθεί ένας πανέμορφος αγώνας, το Xiropotamos trail. Οι διοργανωτές είναι δρομείς που αγαπούν τις ομορφιές του τόπου τους και  θέλουν να τις δείξουν σε όλον τον κόσμο μέσα από μία υπέροχη διαδρομή.
Το 2015, τον αγώνα τον έτρεξαν ο σύζυγος μου και οι φίλοι μας, στους οποίους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και η διαδρομή καθώς και η διοργάνωση.



Μας μιλάει σήμερα για τον αγώνα εκ μέρους των διοργανωτών, του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Ξηροποτάμου, ο κ. Δεβρίκης Κωνσταντίνος, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μπορεί να ξεκίνησε το τρέξιμο όπως λέει "σχετικά αργά" στην ηλικία των 35 ετών αλλά έχει πάρει μέρος σε αρκετούς ασφάλτινους καθώς και σε ορεινούς αγώνες.



Πόσα χρόνια πραγματοποιείται ο αγώνας και ποιοί τον φαντάστηκαν και του έδωσαν ζωή;

Το Xiropotamos Trail πραγματοποιείται φέτος (25-9-2016) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μετά την πρώτη δοκιμαστική διοργάνωση τον Σεπτέμβρη του 2014 που δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά και με την παρότρυνση των αθλητών που συμμετείχαν σε εκείνο τον αγώνα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το 2015 στην πρώτη επίσημη πλέον τέλεση του Xiropotamos Trail. Η ¨ιδέα¨ για τον συγκεκριμένο αγώνα ήρθε τυχαία θα έλεγα καθώς περπατούσαμε σε μονοπάτια της διαδρομής με έναν φίλο, δρομέας ασφάλτινων αλλά και χωμάτινων διαδρομών. Σχεδόν ταυτόχρονα αναφωνήσαμε την λέξη trail, και αφού πρόσθεσα το Xiropotamos «γεννήθηκε» η ιδέα του Xiropotamos Trail.


Μίλησε μου για τον αγώνα, για την διαδρομή και τί πρέπει να ξέρει ο δρομέας που θα τον τρέξει;

Η εκκίνηση αλλά και ο τερματισμός του Xiropotamos Trail γίνεται από το εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου που βρίσκεται βορειοανατολικά και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον Ξηροπόταμο. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 11 χιλιόμετρα και αποτελεί έναν «φυσιολατρικό» γύρο του λόφου με το όνομα «Ύψωμα Μαυρουδή». Στην διαδρομή μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα προς την πόλη της Δράμας που απλώνεται δεξιά του, αλλά και τον λόφο αριστερά του όπου βρίσκεται προϊστορικός οικισμός, ο οποίος ανήκει στη Νεολιθική εποχή και στην ύστερη εποχή του Χαλκού όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματά του.
Η διαδρομή θεωρείται σχετικά εύκολη, με τις ανηφόρες στα τελευταία 3 χιλιόμετρα μόνο να δυσκολεύουν τους αθλητές. Μπορεί εύκολα να την τρέξει και ένας σχετικά αρχάριος δρομέας.




















Ποιά τα όνειρα σας για το μέλλον του Xiropotamos trail;

Το πρώτο μέλημά μας ως διοργανωτές ήταν να γνωστοποιήσουμε στους δρομείς της ευρύτερης περιοχής έναν  κρυμμένο φυσικό "θησαυρό" που υπάρχει στον νομό μας. Πραγματικά όσοι έτρεξαν την διαδρομή δήλωσαν ενθουσιασμένοι. Σε δεύτερη φάση θα θέλαμε να διοργανώσουμε και μία διαδρομή 22 χιλιομέτρων εντάσσοντας και κάποια επιπλέον όμορφα κομμάτια της γύρω περιοχής. Προς το παρόν κατοχυρώνουμε την διαδρομή των 11 χιλιομέτρων, και για πρώτη φορά θα έχουμε και μία διαδρομή ενός (1) χιλιομέτρου για παιδιά ηλικίας 10-15 χρόνων. Σκοπός είναι να φέρουμε το αγώνισμα και σε άτομα μικρότερης ηλικίας ώστε να αγαπήσουν τη φύση και τον αθλητισμό.


Την Κυριακή στο Xiropotamos trail τί έχετε προγραμματίσει για τους δρομείς και την παρέα τους που θα έρθουν;

Μετά από απαίτηση κάποιων γονέων που θα τρέξουν οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους, είπαμε να ξεκινήσουμε με τον παιδικό αγώνα ώστε να τα δουν να τρέχουν. Κατόπιν, στις 11.15 θα ξεκινήσει το 11άρι. Ως παράλληλη δράση σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μία ανάβαση για όσους το επιθυμούν, στο ύψωμα Μαυρουδή όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει και την όμορφη διαδρομή προς την κορυφή αλλά και τη θέα προς τη Δράμα. Θα υπάρχουν έπαθλα και αναμνηστικά για όλους τους δρομείς, μικρούς και μεγάλους καθώς και σουβλάκι-πάρτυ για τους διαγωνιζόμενους.


 Καλή επιτυχία και καλό τερματισμό σε όλους τους δρομείς!
 Να περάσετε υπέροχα μικροί και μεγάλοι!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου