Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Run for rizoto-power.

Όλοι οι δρομείς έχουν τα μυστικά τους στην διατροφή, ένα από αυτά είναι το παντζάρι! Πολύτιμο για το τρέξιμο χαρίζει ενέργεια κι ανεβάζει τις αντοχές! Μπορείς να πιείς τον χυμό του, να το φάς σε σαλάτα αλλά εγώ προτείνω το ριζότο του Πετρετζίκη για αλλαγή κσι περισσότερο υδατάνθρακα για πολύ τρέξιμο!
 Και είναι και πεντανόστιμο! Τρέξτε στην κουζίνα για ριζότο!

Ριζότο με παντζάρι

Υλικά
500 γρ. παντζάρια ωμά ή 400 γρ. παντζάρια βρασμένα έτοιμα συσκευασμένα
1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή 2 κύβους κοτόπουλο διαλυμένους σε 1 λίτρο νερό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
300 γρ. ρύζι για ριζότο
½ κούπα κρασί κόκκινο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο μόνο τα φύλλα του
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κ.σ. βούτυρο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι πιπέρι
παρμεζάνα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο νερό και ρίχνουμε 2 κύβους ζωμό κοτόπουλο και το βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθούν οι κύβοι.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε έτοιμα βρασμένα παντζάρια τα σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι το οποίο έχουμε βάλει πάνω από ένα μπολ.
Το κάνουμε αυτό ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ζουμιά του παντζαριού.
Παίρνουμε τα μισά από τα παντζάρια και τα βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια.
Προσθέτουμε με μια κουτάλα λίγο ζωμό μέσα στο πολυμηχάνημα με τα παντζάρια και το χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε έναν αραιό πουρέ και να μην έχει καθόλου κομμάτια παντζαριού.
Και όπως είναι όλος ο πουρές τον προσθέτουμε μετά στην κατσαρόλα με τον ζωμό.
Έπειτα κλείνουμε τη φωτιά γιατί δε θέλουμε να βράσει άλλο ο ζωμός αλλά να ζεσταθεί και να διαλυθούν οι κύβοι .
Τα υπόλοιπα παντζάρια τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Παίρνουμε μια βαθιά κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα 3 κ.σ. ελαιόλαδο , προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγα φύλλα θυμάρι ψιλοκομμένα.Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε αλάτι-πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να καραμελώσει καλά το κρεμμύδι και να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.
 Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε ανακατεύοντας το με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ελαφριά διάφανο.
Μόλις συμβεί αυτό, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως το αλκόολ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε 2 κουταλιές ζωμού.Ανακατεύουμε συνεχώς προσέχωντας να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις το ριζότο ‘’πιει’’ όλη την υγρασία προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά ζωμό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελείωσει ο ζωμός και το ρύζι να είναι έτοιμο.
Καλό θα ήταν το ρύζι να κρατάει λίγο και να μην είναι τελείως βρασμένο.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα και ξύσμα από 1 λεμόνι.
Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δέσει τελείως το ριζότο.
Τέλος προσθέτουμε τα παντζάρια που είχαμε κόψει και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε κατευθείαν.

Καλή όρεξη αγαπημένες και αγαπημένοι μου δρομείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου